Hopp til innhold

Skogbrann Dovre 24.6-25.6.22 sporingsaksjon.

SKARP AKSJON SBI 24-25.06.22: SPORING AV MANNSKAP I FORBINDELSE MED SKOGBRANN, DOVRE.

Mandag 20.6.22 på ettermiddagen brøt det ut en stor skogbrann i Dovre kommune. Det er mest trolig togets bremsing - og gnister fra bremsingen som har antent tørr skog og mark i et bratt og ulendt område. Dette har vanskeliggjort slukningsarbeidet. I starten var brannmannskaper fra hele Nord-Gudbrandsdalen involvert, samt slukketog og mannskap fra BaneNor. Mandag kveld var to skogbrannhelikoptre på plass; ett fra Torp og ett fra Værnes. Det var helt nødvendig for å få kontroll. Det ble satt kriseledelse i kommunen i tilfelle behov for evakuering. Nå ble det heldigvis ikke det nødvendig.

I løpet av onsdag og torsdag  har brannen blusset opp igjen på grunn av varmt vær og høy temperatur. Fredag 24.6 var det mye mannskap i sving: lokale brannmannskaper, Sivilforsvaret  - Lom, Røde Kors, Bane Nor og helikopter. I tillegg var Sambandstjenesten Innlandet, NRRLs sporingstjeneste ønsket.

Den voldsomme skogbrannen har ført til at det har vært flere steinras, og det er risikofylt for mannskapet som driver manuelt slukkearbeid og bløtlegging av området langs Grindalsbekken, for å lage et brannhinder. Av taktiske - og sikkerhetsmessige hensyn var vår sporing ønsket. Innsatsleder får oversikt, og det samme har mannskapene som kan se hvor de selv og andre grupper er i terrenget.

Vi er to mann som drifta fredagen. LB4GH Torkell tok hovedstøyten og LB4CD har bistått.

Her er noen inntrykk:

skjermbilde aprs.no 1056, 24.06

Dronebildene er tatt av Truls Telle.

Innlandet droneberedskap.

Foto: LB4CD

Foto: LB4CD

Oppstarten på fredag var litt spesiell, men en interessant erfaring:

Undertegnede var på i Oslo på konsert, og jeg ble oppringt av brannsjefen i Lesja og Dovre kommuner klokka 0917, midt i hotellfrokosten. Han ønsket vår sporingstjeneste på plass så fort som mulig. Vi ble enige om at han kunne forsyne seg med trackere fra beredskapssenteret, og så skulle jeg ordne folk til drift.

LB4GH hadde akkurat tatt sommerferie og takka ja til å drifte aprs-kartet fra hjemmekontoret i Heidal. Kontakt med brannsjefen via telefon. Området aksjonen har foregått i er delvis dekt av infrastruktur vi har gående i det daglige.

Som en kuriositet kan nevnes at vi hadde et spørsmål til fagleder NRRLS karttjenester Øyvind - han svarte oss fra Etiopia på telefon. Det må sies å være god service fra NRRLS fagleder!

Undertegnede overtok stafettpinnen fredag kveld, og jeg henta alle trackere til lading når de ga seg for kvelden. Jeg starta lørdagen med å delta på en brief på brannstasjonen lørdag morgen. Der viste jeg alle spor fra dagen før i kartet, og befalet kunne diskutere dagens strategi ut fra gårdagens bevegelser. Det ble oppfatta som nyttig og positivt. Jeg delte ut trackere, 10 stk, og svingte meg ned i området og satte opp en ekstra fill-in digipeater. Det er en Microsat-digi kobla til en Yaesu 8900, 100Ah batteri og ei Diamond X-30. Trackerne ute var en blanding av Sainsonic AP 510 og Byonics AIO. Sistnevnte bruker vi på kjøretøy. De små på mannskap.

Det var stor trafikk og god signalgang hele lørdagen. Vår karttjenste ble brukt på ymse vis: I KO av leder f.eks i samarbeid med skogbrannhelikopteret slik at de ikke skulle slippe store mengder vann for nært mannskap i teigen. Av mannskapet via mobiltelefon for å vite hvor de og andre lag var til enhver tid, og til evaluering som nevnt.

Mens LA8NJA, Torgeir, drifta kartet på lørdag ettermiddag, hadde LB4GH Torkell og jeg en runde med programmering av 5 nye Sainsonic trackere. Dette var i tilfelle aksjonen skulle dra ut, og man får ladebehov undervegs. Disse to dagene var enkle å drifte i og med at vi kunne lade på natta.

På lørdag kveld kom det heldigvis et regnskyll. Søndag er det meldt torden og bygevær. Brannvesenet driver på noen punkter i dag søndag, men den store aksjonen er avblåst. Vi har rydda og line og satt alt til lading, og så håper vi at det ikke blusser opp igjen. Uansett; skarpe aksjoner gjør oss skjerpa og bedre, og våre ressurser blir brukt og lagt merke til.

Takk til LB4GH Torkell, LA8NJA Torgeir, LA2VTA Leif Konrad og undertegnede LB4CD Ola-Matti for drift av aksjonen, samt de som hadde meldt seg på vaktlista til søndag: LA6ETA Henrik, LA7DLA Espen og LA3TR Thor Ove.

73 de LB4CD, Ola-Matti