Hopp til innhold

1

Øvelse -øvelse-øvelse. FORF-øvelse i Sikkilsdalen.

Alarmen gikk klokka 15:30, fredag 2.februar 2024. Røde Kors sendte varsel via CIM til alle som var påmeldt øvelsen i Sikkilsdalen. Situasjonen var at 2 barn var savnet fra et turfølge i nærheten av Prinsehytta klokka 13:00. Oppmøte Sikkilsdalsseter med fjellutstyr og snøscooter.

Tjenester

Øvelsen var planlagt å gå fra fredag ettermiddag til lørdag ettermiddag. I planleggingsmøtene var det ønsket at vi skulle stille med:

Internett i KO

Sporingstjeneste

Støtte nødnett (gateway/repeater)

Rapport

Hvordan gikk dette?

Jeg, LB4CD kom til parkeringa i Sikkilsdalen klokka 17:45. Det var avmelding til KO på Nødnett da jeg passerte kraftstasjonen på veg inn i dalen. Da meldte jeg behov for transport. Jeg ble henta med scooter og fylte en kjelke med alt utstyr til KO som var satt på Sikkilsdalssetra.

Jeg gikk i gang med å montere mast og antenne i kuling og snødrev. Jeg fikk opp KO i løpet av en times tid, og delte samtidig ut og registrerte trackere på RK-mannskap som skulle ut i søk. Jeg satte opp antenne for IGATE og antenne for intern kommunikasjon 2m/70cm. KO-kassa er ferdig rigga, så det er bare å få på strøm.

 

 

 

Etter et par timer kom LA4PGA Trond og LB3LJ Ståle med snøskuter og utstyr. De satte i gang med å rigge repeater for DMO i et forhåndsdefinert område av øvingsledelsen. Der måtte mannskap skifte fra TMO til DMO og kjøre ny talegruppe via repeater som vi hadde ansvar for. Det skulle simulere et dekningsutfall. Den ble drifta av Trond og Ståle i  omtrent et døgn. I det framskutte KO ble det satt opp repeater i DMO for nødnett, og en Kenwood 710 fungerte som digipeater. Begge deler fora med gode antenner på Hirschmann-master.

 

 

LB3LJ Ståle, LB4CD Ola-Matti og LA4PGA Trond ved Sikkilsdalssetra

 

Gutta var inne igjen i 00:30 tiden etter ymse oppgraving av snøskuter. Det var løst føre, og alle som var ute med snøskuter fikk kjenne på hvor vanskelig det kan være i slike forhold. Perfekt øvinsgvær med sterk vind, snødrev, mørke og elendig føre.

På grunn av værforholdene ble det besluttet at alle skulle få sove noen timer, og at natt-aktiviteten ble avlyst. Bra at det ikke var DB-måler på snorkelydnivået. Ugh!

Lørdag 3.februar

Lørdagsmorgen var vi i farta igjen, fortsatt med hard vind og snødrev ute. Vi hadde ute mellom 15-20 trackere og leverte spor i Sartopo og selvsagt aprs.no. Samarbeidet med Røde Kors som ledet KO var utmerket hele øvelsen.

Starlink-antenna ble satt opp lørdag formiddag. Den leverte på det meste 152Mbps ned og 16 Mbps opp med 96 ms ventetid. Politiet som var representert ved Håkon Bolstad fikk ringe via Starlink-wifi til undertegnede. Det var han fornøyd med. Jørn Halvorsen, som er prosjektleder for Gjensidigemidlene som FORF har mottatt, fikk også demonstrert Starlink-systemet. Vi har to antennesett, aggregater etc som skal bo to forskjellige steder på Innlandet og kunne brukes av alle i FORF ved behov. NRRL Sambandstjenesten Innlandet skal drifte det hele. Les mer her:

Starlink-test med IGATE og aggregat Dombås

Lørdagen var vi driftsmodus med sporing, nett og KO-tjenester og alle våre systemer virket som de skulle. Iallefall helt til "Murphy" dukka opp.

Uønsket hendelse:

På ettermiddag gikk plutselig strømmen i bygget. Det er eget kraftverk på Sikkilsdalssetra og store generatorer. Samtidig kom det en skuter og kjørte over kabelen til Starlink-antenne og dro den med seg ut av ruteren og ut vinduet.

Video: https://youtube.com/shorts/TgqqP3OlvAA?si=g3QvtIMVp7HbN2eO

Vi rykka ut og starta aggregatet og fikk kobla KO-kassa og alle våre systemer på et 2.2 KW Champion aggregat som stod klart utenfor vinduet. Deretter restarta vi Starlink-systemet som kom på lufta igjen. Så utbedra vi merkinga med ei 25 meter lang led-lyslenke kobla til aggregatet som lyste opp kabelen og antenna. Strømmen kom etterhvert tilbake, men vi lot aggregatet drifte våre systemer noen timer bare for å teste.

Lyslenker!

Lyslenkene som vi hadde med hadde LB3LJ Ståle fått sponsa til Sambandstjenesten Innlandet av TESS, Hamar. Vi sier tusen takk! De var til stor nytte både fredag kveld/natt og lørdagen. De leverer et utmerket arbeidslys og samtidig fungerte de som merking av området slik at snøskuterførererne så at her skulle de ikke kjøre.

 

Hva gjaldt internett i KO så hadde RK med seg en ICE-ruter som ikke hadde signal. Vi hadde med en stk TP-link 4G ruter med simkort fra Telia med god dekning, en stk multisim lånt av SOØ bygd inn i koffert med nett fra Telenor/Telia, samt Starlink. Vi hadde altså nett-kapasitet for en middels norsk festival! ILKO brukte våre nett hele øvelsen.

En annen interessant antenne som SOØ lånte ut til LA4PGA var ADS-B mottak for fly/helikopter, som fort kan være aktuell i en aksjon om været tillater flyging. Dette ble demonstrert for Politiet og ILKO for øvelsen.

 

 

 

Øvelsen ble avslutta på kvelden lørdag 3.februar og så ble det god elgsteik middag på Sikkilsdalsseter som forøvrig må sies å være et flott sted med trivelige og service-villige drivere og ansatte. Fabelaktig bra!

Søndagen ble brukt til felles orienteringer av ymse slag. Norsk Folkehjelp stilte med den meget kompetente Fredrik Munkvold fra Tromsø som orienterte om aksjoner i vinterfjellet, inkludert skredulykker. Deretter distrikstleder Sivilforsvaret Innlandet som snakket om deres rolle i kriser og krig og samarbeidet mot det frivillige. Til slutt var det Norsk Grotteforbunde som orienterte om sine kapabiliteter og eksempler på rimelig ekstreme aksjoner under jorden.

Hele programmet ble avlutta ca klokka 12:30 søndag 4.februar og så var dte å pakke sammen, fylle opp snøskuterkjelkene og kjøre 12 km til parkeringsplassen. Deretter følger alt etterarbeid med å få på plass alt utstyret som har vært ute.

 

 

 

 

Vi hadde en god opplevelse i fjellet i vanskelige værhold. Samarbeidet både internt og eksternt fungerte fint og våre systemer fungerte som planlagt. Til slutt må det nevnes at SBI har en utmerket sambandsoperatør og beredskapsmann i LB3LJ Ståle som var ute på sin første store øvelse. Det skal også nevnes at denne typen aksjoner krever en del personlig utstyr og helst noe erfaring med vinterfjellet fra før. Godt jobba, Ståle!

Jeg vil også rette en ekstra takk til LA4PGA som er en voldsom ressurs og stilte med alt utstyr til framskutt KO, samt snøskuter. I tillegg har Trond mange års erfaring med både leteaksjoner og sambandstjeneste, så han er en meget bra mann å ha på laget. Vi er glade for å ha deg som medlem i Sambandsjenesten Innlandet.

Takk for turen!

73 LB4CD Ola-Matt på vegne av oss tre som deltok.