Hopp til innhold

1

Øvelse -øvelse-øvelse. FORF-øvelse i Sikkilsdalen.

Alarmen gikk klokka 15:30, fredag 2.februar 2024. Røde Kors sendte varsel via CIM til alle som var påmeldt øvelsen i Sikkilsdalen. Situasjonen var at 2 barn var savnet fra et turfølge i nærheten av Prinsehytta klokka 13:00. Oppmøte Sikkilsdalsseter med fjellutstyr og snøscooter.

Tjenester

Øvelsen var planlagt å gå fra fredag ettermiddag til lørdag ettermiddag. I planleggingsmøtene var det ønsket at vi skulle stille med:

Internett i KO

Sporingstjeneste

Støtte nødnett (gateway/repeater)

Rapport

Hvordan gikk dette?

Jeg, LB4CD kom til parkeringa i Sikkilsdalen klokka 17:45. Det var avmelding til KO på Nødnett da jeg passerte kraftstasjonen på veg inn i dalen. Da meldte jeg behov for transport. Jeg ble henta med scooter og fylte en kjelke med alt utstyr til KO som var satt på Sikkilsdalssetra.

Jeg gikk i gang med å montere mast og antenne i kuling og snødrev. Jeg fikk opp KO i løpet av en times tid, og delte samtidig ut og registrerte trackere på RK-mannskap som skulle ut i søk. Jeg satte opp antenne for IGATE og antenne for intern kommunikasjon 2m/70cm. KO-kassa er ferdig rigga, så det er bare å få på strøm.

 

 

 

Etter et par timer kom LA4PGA Trond og LB3LJ Ståle med snøskuter og utstyr. De satte i gang med å rigge repeater for DMO i et forhåndsdefinert område av øvingsledelsen. Der måtte mannskap skifte fra TMO til DMO og kjøre ny talegruppe via repeater som vi hadde ansvar for. Det skulle simulere et dekningsutfall. Den ble drifta av Trond og Ståle i  omtrent et døgn. I det framskutte KO ble det satt opp repeater i DMO for nødnett, og en Kenwood 710 fungerte som digipeater. Begge deler fora med gode antenner på Hirschmann-master.

 

 

LB3LJ Ståle, LB4CD Ola-Matti og LA4PGA Trond ved Sikkilsdalssetra

 

Gutta var inne igjen i 00:30 tiden etter ymse oppgraving av snøskuter. Det var løst føre, og alle som var ute med snøskuter fikk kjenne på hvor vanskelig det kan være i slike forhold. Perfekt øvinsgvær med sterk vind, snødrev, mørke og elendig føre.

På grunn av værforholdene ble det besluttet at alle skulle få sove noen timer, og at natt-aktiviteten ble avlyst. Bra at det ikke var DB-måler på snorkelydnivået. Ugh!

Lørdag 3.februar

Lørdagsmorgen var vi i farta igjen, fortsatt med hard vind og snødrev ute. Vi hadde ute mellom 15-20 trackere og leverte spor i Sartopo og selvsagt aprs.no. Samarbeidet med Røde Kors som ledet KO var utmerket hele øvelsen.

Starlink-antenna ble satt opp lørdag formiddag. Den leverte på det meste 152Mbps ned og 16 Mbps opp med 96 ms ventetid. Politiet som var representert ved Håkon Bolstad fikk ringe via Starlink-wifi til undertegnede. Det var han fornøyd med. Jørn Halvorsen, som er prosjektleder for Gjensidigemidlene som FORF har mottatt, fikk også demonstrert Starlink-systemet. Vi har to antennesett, aggregater etc som skal bo to forskjellige steder på Innlandet og kunne brukes av alle i FORF ved behov. NRRL Sambandstjenesten Innlandet skal drifte det hele. Les mer her:

Starlink-test med IGATE og aggregat Dombås

Lørdagen var vi driftsmodus med sporing, nett og KO-tjenester og alle våre systemer virket som de skulle. Iallefall helt til "Murphy" dukka opp.

Uønsket hendelse:

På ettermiddag gikk plutselig strømmen i bygget. Det er eget kraftverk på Sikkilsdalssetra og store generatorer. Samtidig kom det en skuter og kjørte over kabelen til Starlink-antenne og dro den med seg ut av ruteren og ut vinduet.

Video: https://youtube.com/shorts/TgqqP3OlvAA?si=g3QvtIMVp7HbN2eO

Vi rykka ut og starta aggregatet og fikk kobla KO-kassa og alle våre systemer på et 2.2 KW Champion aggregat som stod klart utenfor vinduet. Deretter restarta vi Starlink-systemet som kom på lufta igjen. Så utbedra vi merkinga med ei 25 meter lang led-lyslenke kobla til aggregatet som lyste opp kabelen og antenna. Strømmen kom etterhvert tilbake, men vi lot aggregatet drifte våre systemer noen timer bare for å teste.

Lyslenker!

Lyslenkene som vi hadde med hadde LB3LJ Ståle fått sponsa til Sambandstjenesten Innlandet av TESS, Hamar. Vi sier tusen takk! De var til stor nytte både fredag kveld/natt og lørdagen. De leverer et utmerket arbeidslys og samtidig fungerte de som merking av området slik at snøskuterførererne så at her skulle de ikke kjøre.

 

Hva gjaldt internett i KO så hadde RK med seg en ICE-ruter som ikke hadde signal. Vi hadde med en stk TP-link 4G ruter med simkort fra Telia med god dekning, en stk multisim lånt av SOØ bygd inn i koffert med nett fra Telenor/Telia, samt Starlink. Vi hadde altså nett-kapasitet for en middels norsk festival! ILKO brukte våre nett hele øvelsen.

En annen interessant antenne som SOØ lånte ut til LA4PGA var ADS-B mottak for fly/helikopter, som fort kan være aktuell i en aksjon om været tillater flyging. Dette ble demonstrert for Politiet og ILKO for øvelsen.

 

 

 

Øvelsen ble avslutta på kvelden lørdag 3.februar og så ble det god elgsteik middag på Sikkilsdalsseter som forøvrig må sies å være et flott sted med trivelige og service-villige drivere og ansatte. Fabelaktig bra!

Søndagen ble brukt til felles orienteringer av ymse slag. Norsk Folkehjelp stilte med den meget kompetente Fredrik Munkvold fra Tromsø som orienterte om aksjoner i vinterfjellet, inkludert skredulykker. Deretter distrikstleder Sivilforsvaret Innlandet som snakket om deres rolle i kriser og krig og samarbeidet mot det frivillige. Til slutt var det Norsk Grotteforbunde som orienterte om sine kapabiliteter og eksempler på rimelig ekstreme aksjoner under jorden.

Hele programmet ble avlutta ca klokka 12:30 søndag 4.februar og så var dte å pakke sammen, fylle opp snøskuterkjelkene og kjøre 12 km til parkeringsplassen. Deretter følger alt etterarbeid med å få på plass alt utstyret som har vært ute.

 

 

 

 

Vi hadde en god opplevelse i fjellet i vanskelige værhold. Samarbeidet både internt og eksternt fungerte fint og våre systemer fungerte som planlagt. Til slutt må det nevnes at SBI har en utmerket sambandsoperatør og beredskapsmann i LB3LJ Ståle som var ute på sin første store øvelse. Det skal også nevnes at denne typen aksjoner krever en del personlig utstyr og helst noe erfaring med vinterfjellet fra før. Godt jobba, Ståle!

Jeg vil også rette en ekstra takk til LA4PGA som er en voldsom ressurs og stilte med alt utstyr til framskutt KO, samt snøskuter. I tillegg har Trond mange års erfaring med både leteaksjoner og sambandstjeneste, så han er en meget bra mann å ha på laget. Vi er glade for å ha deg som medlem i Sambandsjenesten Innlandet.

Takk for turen!

73 LB4CD Ola-Matt på vegne av oss tre som deltok.

Årets første oppringning på vårt alarmnummer. #1/24 - Leteaksjon.

Vi ble oppringt på vårt alarmnummer klokka 18:42 søndag 21.januar på denne leteaksjonen: https://www.gd.no/leteaksjon-etter-savnet-mann/s/5-18-1937203

Klokka 19:45 varslet Politiet alle org via NN om positivt funn. Heldigvis.

Hva gjorde vi?

 1. Leif Konrad svarte på alarmtelefonen.
 2. Vi lytta og svarte på NN og vurderte behovet for vår bistand.
 3. Ola-Matti, Leif Konrad og Henrik og Stein Erik diskuterte situasjonen på telefon og melding. Vi kom fram til at det formålstjenlig å tilby NN-Gateway assistanse.
 4. Ola-Matti kjørte innsjekk via Innlandsnettet til vanlig tid 19:30 og informerte om aksjonen til de som lytta der.
 5. Leif Konrad ringte rundt til medlemmer i sør og deretter til OPS for å være tydelig på tilbudssiden med Gateway etc.
 6. Alle har fått beskjed om avslutta aksjon her og på Facebook.

 

I kveld, 17.januar, var LB4GH og LB4CD på beredskapssenteret på Dombås. Vi starta et 2.2KW Champion-aggregat (FORF), satte strøm på KO-kassa og Starlink-antenna og ruteren. Samtidig slo vi av IGATE LD2GB, for å sikre oss noen signaler via KO-kassa som har en IGATE som heter LB4CD. Den dukker opp på Hjerkinn på kartet. Det fungerte som det skulle. Vi starta noen av brannvesenets trackere, og de gikk gjennom systemet og havna på kartet.

Testen vår i kveld viste oss noen ting:

 • Vi var på lufta etter ca 30 minutter med VHF/UHF, IGATE kobla til Starlink og egen strømforsyning.
 • I kveld var det kaldt, -20 da vi starta. I løpet av økta gikk temperaturen en del opp, og det medførte nok ata ntennemotoren frøs, og vi måtte ta inn utstyret og tine det litt. Men vi kom på nett via Starlink med telefonene våre og IGATEen i kassa. I bruksanvisningen leser vi at driftstemperaturen er fra -30 til +50. De blå tar vi med en klype salt og setter streken ved minus 20.
 • Starlink-internett-splitteren er viktig for å få kabla nett til IGATE. Det gjør også at vi kan forlenge avstanden mellom KO-kassa og ruteren.
 • Ruteren virka på hele beredskapssenteret. Den stod i vognhallen og tusla en god stund.
 • Vi ser for oss at transport av dette utstyret blir en sårbarhet, og kabler/plugger. Alt må pakkes godt og samtidig enkelt. Vi har søkt NRRL om penger, men ikke hørt noe så langt. Det må handles reservekabler på neste innkjøp.
 • Det kan være nyttig å ha en hårføner i kassa til kalde dager. Vi brukte det i kveld, for å tine litt på antennemotoren. Takk til XYL

Ellers fikk vi prata, drukket kaffe og Torkell omprogrammerte brannvesenets trackere tilbake til 2 min TX.  Alltid hyggelig å treffes:

73 LB4CD

 

 

 

 

 

 

11. januar 24 klokka 18:30 møttes LB4GH, LB4CD, LB6SE og LA8NJA på Dombås beredskapssenter. Vi drodla litt rundt øvelsen i Sikkilsdalen. Deretter fylte vi opp begge de nye Euroworker-aggregatene (2,2kW) med miljøbensin og olje og starta dem opp. KO-kassa med både Igate, ruter, og 2 radioer ble starta på aggregatstrøm og testa. LB6SE hadde en QSO over Innlandsnettet med mobilpisken tilkobla kassa.

Nettbrettet tok LB4CD med seg hjem for å lade skikkelig og oppdatere programvare etc.

Starlinkantenna ble starta via app på mobiltelefon, men ga beskjed om at den trengte flere timer for å justere seg for førstegangsaktivering. Det hadde vi ikke tid til denne kvelden, så LB4GH tar den med hjem og setter den i drift, så får vi møtes på nytt og teste.

Vi starta Sepura-Gatewayen for nødnett og satte den i repeater-mode DMO. Vi kjørte en kjapp test-QSO med handterminalene i DMO-samvirke. Det fungerte utmerket.

Det er en stund siden alt har vært starta og testa, og det viser seg stadig vekk å være en særs viktig del av beredskapen. Vi har et par utfordringer fordi det er lenge mellom hver gang utstyret skal ut, og det er mange detaljer å huske på i både drift og bruk av utstyret.

Vi sjekka inn på sambandstjenestens innsjekk på nødnett undervegs i møtet, og vi fikk testa vår faste installasjon, samta brannvesenets trackere.

Alt i alt en produktiv og ikke minst trivelig kveld i lag.

73 avdeling nord. UGH. LB4CD

Det er pr i dag 33 påmeldte til FORF øvelsen/redningsdagene som skal være i Sikkilsdalen i februar.

Etter avtale med Mette Furmston som har den økonomiske oversikten, har vi besluttet å fjerne egenandelen for deltakelse på samlingen.

Dersom det er påmeldte deltakere som ikke dukker opp på samlingen, vil vi belaste dens organisasjon med kr. 500,- for ikke å ha deltatt.

Oppdatert invitasjon med forlenget påmeldingsfrist til 10. januar: se PDF under

Redningsdagene 2024 (2)

23.desember - rapport fra GD, sakset fra: https://www.gd.no/kjorte-i-lyktestolpe-nodnettet-nede/s/5-18-1920316

Et trafikkuhell der en lyktestolpe ble kjørt ned i Sel førte til at nødnettet, mobil og bredbånd falt ned. Telenor melder også om store problemer med mobilnettet og bredbånd i Vågå og Lom.

Klokken 00.14 natt til lørdag fikk politiet i Innlandet melding om at en bil hadde kjørt av vegen på riksveg 15, Ottadalsvegen i Sel. Nødnettet falt ned, melder politiet.

Bilen hadde truffet en lyktestolpe som gjorde passering umulig en periode.

Nødnettet nede

Nødetatene ankom og fører ble undersøkt av ambulansepersonell. Det var kjørt ned to ulike kabler og de ble undersøkt for å sjekke om de er strømførende.

Riksveg 15 var stengt ved Søre Åsaren. Det var fiberbrudd og nødnettet var nede i deler av området på grunn av ulykken. Også i Heidal og helt opp til Grotli er mobilnettverk og bredbånd borte, får GD opplyst.

Fører ble kjørt til legevakta Otta for videre behandling.

Rune Vegard Huse, operasjonsleder hos politiet i Innlandet, sier til GD lørdag morgen like etter klokken 8 at nødnettet fremdeles er nede.

Vet du noe, eller har relevant informasjon? Tips GD på tips@gd.no.

– Et brått utfall

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor, opplyser til GD lørdag morgen at omtrent på samme tid fikk de et brått utfall på 11 basestasjoner i Vågå kommune.

– Vi arbeider med å skaffe ressurser til å utbedre nedkjørt fiber i traseen. Mobilnettet er dermed sterkt berørt fra cirka Gjendesheim til Vågå inkludert deler av Våga sentrum samt deler av RV 15 sør for Vågåmo. Deler av Lom og Vågå er dessverre også berørt på bredbånd.

Amundsen sier til GD i 12.30-tiden at de jobber intenst med å få til en midlertidig løsning, og at de håper å få til dette senest klokken 17.

Hva gjør Sel kommune med dette? Svaret finnes på kommunens hjemmesider:

MOBIL- OG E-KOM-BORTFALL I ØVRE HEIDAL (Sakset fra: sel.kommune.no, lese dato 23.desember.23 klokka 13:15)

Telenor melder om utfall av mobildekning og bredbånd i øvre Heidal (Leirflaten og Murudalen).

Mulig årsak til utfallet er fiberfeil og arbeid er i gang for å rette feilen.

Sel kommune har plassert ut nøddnettsradio hos Terje Jonny Sveen på Leirflaten samt i Randsverk (kiosken).

For SBI:

Alle slike hendelser bør drøftes i SBI. Hva kan vi lære, hva kan vi gjøre/endre for eventuelt kunne bistår med noe fornuftig.

God jul. 73 LB4CD, Ola-Matti

I dag er frivillighetsdagen, og sambandstjenesten er en del av FORF. Her er en liten film - som gjerne kan deles -vi trenger flere medlemmer.

 

 

Filmen er produsert på en FORFøvelse på Hjerkinn  med midler fra Gjensidigestiftelsen. Martin Amble Ruge i Bortelaget var hovedmann for filmen,

3. juni 2020 ble det avholdt årsmøte i Sambandstjenesten Innlandet(SBI) via Microsoft Teams med et påfølgende medlemsmøte.  Styret består fra 3. juni 2020 av følgende personer:

 • LB5MG - Kjetil Bakke, leder, valgt for 2 år, -sitter til 2022.
 • LB3LI - Haakon Wasenius Dahl – styremedlem , -sitter til 2022
 • LB4GH - Torkell Opedal Wullum – styremedlem , -sitter til 2022
 • LA6FTA - Gudleik Aalvik – styremedlem ikke på valg, sitter til 2021
 • LA9DSA - Knut Hellwege – styremedlem ikke på valg, sitter til 2021.

Styret takket tidligere leder LB4CD Ola Matti og styremedlem LA6ETA Henrik for et svært godt styrearbeid siden oppstarten av SBI  23/1-2016

Etter årsmøtet var det medlemsmøte med 3 fagtema. Først ut var LB4CD Ola Matti som orienterte om hvordan oppdraget med skarp beredskap for Lesja og Dovre var løst. Deretter viste LA6ETA Henrik frem DMR utstyret vi har tilgjengelig, samt ga en kort orientering om oppsett og virkemåte. Tilslutt gjennomgikk LA9DSA Knut de viktigste funksjoner i simuleringsprogrammet som gir teoretiske dekningskart.