Hopp til innhold

3. juni 2020 ble det avholdt årsmøte i Sambandstjenesten Innlandet(SBI) via Microsoft Teams med et påfølgende medlemsmøte.  Styret består fra 3. juni 2020 av følgende personer:

  • LB5MG - Kjetil Bakke, leder, valgt for 2 år, -sitter til 2022.
  • LB3LI - Haakon Wasenius Dahl – styremedlem , -sitter til 2022
  • LB4GH - Torkell Opedal Wullum – styremedlem , -sitter til 2022
  • LA6FTA - Gudleik Aalvik – styremedlem ikke på valg, sitter til 2021
  • LA9DSA - Knut Hellwege – styremedlem ikke på valg, sitter til 2021.

Styret takket tidligere leder LB4CD Ola Matti og styremedlem LA6ETA Henrik for et svært godt styrearbeid siden oppstarten av SBI  23/1-2016

Etter årsmøtet var det medlemsmøte med 3 fagtema. Først ut var LB4CD Ola Matti som orienterte om hvordan oppdraget med skarp beredskap for Lesja og Dovre var løst. Deretter viste LA6ETA Henrik frem DMR utstyret vi har tilgjengelig, samt ga en kort orientering om oppsett og virkemåte. Tilslutt gjennomgikk LA9DSA Knut de viktigste funksjoner i simuleringsprogrammet som gir teoretiske dekningskart.

Etter QST-LA på VHF-INNLANDSNETTET søndager omtrent 20:30, er det innsjekk for medlemmer i SBI. Dette er en enkel, men effektiv ukentlig trening som tjener flere formål. Du bør lytte til ordinær QST-LA for å henge med.

Ansvarlig for innsjekk er:
18.8: LB3LI, Håkon. ( Ikke kjørt)
25.8: LB4CD, Ola-Matti ( OK - 11 totalt)
1.9: LB43LI, Håkon (OK, 10 totalt)
8.9: LB3LI, Håkon (OK )
15.9: LB3LI, Håkon (OK)
22.9: LA1PKA, Knut Arild (OK)
29.9: LA6ETA, Henrik (OK)
6.10: LB3LI, Håkon (OK)
13.10:LA6FTA, Gudleik (OK)

20.10: LB3LI, Haakon (OK)

27.10: LA3TR, Thor Ove (OK)

3.11: LB4XG, Petter (OK)

10.11: LA3TR, Thor Ove (OK)

17.11: LB4XG, Petter (OK)

24.11: LA6FTA, Gudleik (OK)

1.12: LA1PKA, Knut Arild (OK)

8.12: LA9DSA, Knut (OK)

15.12: LB3LI, Haakon

Ny liste lages på nyåret. Takk til alle som stiller opp!

RUTINE FOR INNSJEKK
Du må ha noe å skrive med og på.
1.CQ INNSJEKK MEDLEMMER AV SAMBANDSTJENESTEN INNLANDET.

2. VELKOMMEN TIL INNSJEKK. DEN KJØRES I KVELD AV LE3EPA/LB4CD, OLA FRA LESJA. (Sett inn ditt kallesignal, navn og QTH). DU KAN SJEKKE INN MED UTDELT LE-KALLESIGNAL ELLER DITT ORDINÆRE KALLESIGNAL. RADIOAMATØRER I SAMBANDSTJENESTEN UTENFOR VÅRT OMRÅDE KAN OGSÅ SJEKKE INN.

3. VI BEGYNNER MED STASJONER I (NORD/SØR - INNSJEKKANSVARLIG VELGER), LE3 KAN SJEKKE INN NÅ. MIDTDALEN/LILLEHAMMER, LE2, SØR LE1 KAN SJEKKE INN NÅ. NOTER KALLESIGNAL OG NAVN. KVITTER PÅ HVEM DU HAR HØRT.

4. ER DET ANDRE SOM VIL SJEKKE INN, ELLER NOEN SOM BLE FOR SENE FØRSTE RUNDE: VÆRSÅGOD SJEKK INN NÅ.
ER DET KOMMENTARER/BESKJEDER FRA STYRET ELLER MELDEMMER?

5. TAKK FOR INNSJEKK. VI HØRES NESTE SØNDAG TIL SAMME TID OG DA ER DET (se hjemmeside) SOM HAR ANSVARET.

6. ALLE INNSJEKK FØRES PÅ VÅR FACEBOOKGRUPPE UMIDDELBART. HVIS DU IKKE SELV ER PÅ FACEBOOK, SENDER DU LISTA VIA EPOST TIL SBI, SÅ LEGGER EN I STYRET DET UT.

Hilsen Ola-Matti
Kommentarer, innspill eller ønsker om endringer av opplegget til sbi@nrrl.no

SBI har siden i går kveld lagt planer og vært i beredskap for de jordskred og uværsrammede kommunene i Sogn og Fjordane. Se for eksempler HER. Radioamatører fra Bergen og Firda har vært i Jølster i natt, men reiser nå hjem. Vi ble bedt om bistand sammen med SOØ, og vi har vært klare til å reise til området med mannskap og utstyr ved forespørsel.
Takk til alle i SBI som sa seg villige til å reise og bidra. Nå kan dere tre av.

17.06.19
Takk til LA6FTA, Gudleik, LA1OSA Widar, LB9UE Tom-Erik, LB4GH Torkell, LB6SE Svein og LB4CD Ola-Matti for godt gjennomført øvelse Ottadal. Klokka 1700-2400.

KO på Otta beredskapssenter ble bemannet av LA1OSA Widar og LB9UE Tom-Erik. De hadde ansvaret for all loggføring og styrte sambandet denne kvelden.Det gjorde de på en utmerket måte.

På bildet er LA6FTAs bil med utstyr. Han var i Vågåmo under øvelsen, og i bakgrunnen skimter du Vågåvatnet.

I Lom hadde LB4GH Torkell kontroll på crossband-sambandet og Innlandsnettet ved Lom stavkirke. Det er et steinkast fra kommunehuset og i sentrum.

I Skjåk installerte LB6SE Svein og LB4CD Ola-Matti crossband-radio. Vi kjørte UHF mellom Skjåk og Lom, og VHF mellom Lom og Vågåmo. Ellers går innlandsnettet fint både fra Vågåmo og Lom. I Skjåk hadde vi Innlandsnettet inne i 52-signaler på parkeringa ved Skjåk Energi.Det vil muligvis kreve en beam-antenne for å oppnå kontakt med repeater fra der, eller et annet punkt.

Vi kjørte et sammenhengende samband fra Skjåk til Vågåmo via tre stk Yaesu 8900 i crossband og med batteridrift. Dette medførte mest flytting og testing av posisjoner for Gudleik La6FTA.

Øvingsmålet ble nådd, og vi er tryggere på hvordan vi kan løse sambandsoppdrag i området.

Det var en lys og trivelig sommerkveld. Evaluering av øvelsen foregikk på Statoil på Otta rundt midnatt.

Vi er 6 medlemmer av SBI som skal gjøre oss kjent med radioforholdene i Ottadalen og sette opp vhf-samband 17.6.19. Vi skal øve på å lage internt vhf-samband i området vi kommer til, samt teste Innlandsnettet mot Otta. Vi skal innom kommunene Vågå, Lom og Skjåk, så det blir en lang kveld.
Oppmøte blir klokka 1700 på beredskapssenteret på Otta, som forøvrig blir KO.

Hvis noen flere vil være med, er det bare å gi beskjed.

FORF-kollega Røde Kors ønsket vår sporingstjeneste på kjentmannskjøring gjennom fjellheimen i fra øst til vest i Lesja denne siste helga i mars. Det er en stor utfordring fordi det er mange mil med fjell og daler fra Myrin til Bjorli. I tillegg er noe av vår faste infrasruktur rammet av døvhet som ikke lot seg løse i forkant av øvelsen.

Det gjaldt å finne et godt punkt for å sette digipeateren, og ikke minst måtte vi sette sammen en digipeater som lot seg transportere med snøscooter, tåle å stå på en fjelltopp i hard vind og ha strøm nok til to dager. Fra før har vi to løse Tiny Trak 4 fra Byonics. Disse eies av den kommunale beredskapen, men de er ikke bygget inn i noe. LB6SE, Svein tok oppdraget med å få bygget noe infanterisikkert.

I digikassa sitter det et 100AH stort batteri. Den kan drifte digien i en uke, men vi har denne på lager for f.eks crossbandkjøring. Da kreves mer effekt. Radioen er en Yaesu 8900 som er en del av den kommunale beredskapen, trackeren en TinyTrak4 fra Byonics. Radioen satte vi til å sende med 20 watt.Legg merke til den avdanka mobiltelefonveska som TT4 fikk krype inn i! Det aller mest fiffige er at Svein valgte å bruke stikkontakt for solcelleopplegg. Disse skjønner alle med en gang hva er; og de kan settes på plass med votter på! På utsiden av kassa er det en masteholder for bil sveisa sammen av LA7WCA, Arne, et metallrør og ei X-30 antenne fra Diamond. Dette utgjør en ganske brutal digipakke! Det er såpass mye vekt i batteriet og masteholderen at det tåles mye vind.
Når vi fikk opp denne pakka på 1591 moh, på Vesle Horrungen, så gikk det veldig fint gjennom hele helga.

Vi hadde også en "pulkdigi". Dette var en TinyTrak4 kobla sammen en Yaesu7800 og et lignende batteri som over. Og ei x-30 på ei alumast i en tripos.

Vi hadde også en scooterdigi i drift. Det er en ICOM 510 med et opentracker 3 kort i seg, parra med et 7ah blybatteri innebygd i en koffert. Den passer i en bagasjeboks som en del scootere har bakpå, og så fester vi en mobilantenne på scooteren.

Så, da har vi fjelltoppdigi, pulkdigi og scooterdigi. Alt er høyst portabelt! Vi brukte 3 Byonic MT AIO trackere og 2-3 Sainsonic AP 510 trackere. De 13 scooterne kjørte i følge, så det var forsåvidt nok å få gjennom ett signal, så hadde vi kontroll. Vi valgte å dele ut såpass mange for å være sikret signaler, men også for å teste ut digipeateren og selve trackerne. Vi målte batteristrøm før og etter bl.a. Dette er viktige erfaringer i vinterfjellet. Utstyret spilte bra, og forberedelsene var gode.

Da får vi fornøyde oppdragsgivere. Dette gikk over all forventning, og øvingslederen var godt fornøyd med den oversikten han fikk KO. For ham handlet det om to ting denne gangen: 1) sikkerhet for egne mannskap 2) styring av ressurser om noe skulle skje i fjellet mens alle var ute på tur.


Situasjonen i to tiden lørdag 30.3.19 så slik ut:

Den som drifta kartløsningen og hadde oversikten i KO på våre vegne var LB4GH, Torkell. Takk for innsatsen!

Øvelsen avsluttes med pakking, rydding og å sette alt som skal lades på lading.
Takk til LB4GH, LA1OSA, LB6SE og LB4CD for innsatsen. Og takk til Røde Korsved lagene Brennhaug, Dombås og Lesja for oppdraget.
FORF-samarbeid av beste sort:

Hilsen Ola-Matti