Hopp til innhold

Meteorologisk Institutt går nå ut med følgende melding som berøre området vårt:

Varsel for nordlige del av Innlandet
Nivå: Gult - Kraftige vindkast
Gyldig fra: 01.02.2024 09:00

I følge yr.no så kan det på Otta bli "Lett bris fra nordvest med vindkast på 21 m/s" rundt kl 12 på dagen.

Onsdag 31. januar er prognosene blitt noe redusert.
Det meldes nå "Lett bris fra nordvest med vindkast på 11 m/s" rundt kl. 12 på dagen.

Ingunn

Årets første oppringning på vårt alarmnummer. #1/24 - Leteaksjon.

Vi ble oppringt på vårt alarmnummer klokka 18:42 søndag 21.januar på denne leteaksjonen: https://www.gd.no/leteaksjon-etter-savnet-mann/s/5-18-1937203

Klokka 19:45 varslet Politiet alle org via NN om positivt funn. Heldigvis.

Hva gjorde vi?

  1. Leif Konrad svarte på alarmtelefonen.
  2. Vi lytta og svarte på NN og vurderte behovet for vår bistand.
  3. Ola-Matti, Leif Konrad og Henrik og Stein Erik diskuterte situasjonen på telefon og melding. Vi kom fram til at det formålstjenlig å tilby NN-Gateway assistanse.
  4. Ola-Matti kjørte innsjekk via Innlandsnettet til vanlig tid 19:30 og informerte om aksjonen til de som lytta der.
  5. Leif Konrad ringte rundt til medlemmer i sør og deretter til OPS for å være tydelig på tilbudssiden med Gateway etc.
  6. Alle har fått beskjed om avslutta aksjon her og på Facebook.

 

I kveld, 17.januar, var LB4GH og LB4CD på beredskapssenteret på Dombås. Vi starta et 2.2KW Champion-aggregat (FORF), satte strøm på KO-kassa og Starlink-antenna og ruteren. Samtidig slo vi av IGATE LD2GB, for å sikre oss noen signaler via KO-kassa som har en IGATE som heter LB4CD. Den dukker opp på Hjerkinn på kartet. Det fungerte som det skulle. Vi starta noen av brannvesenets trackere, og de gikk gjennom systemet og havna på kartet.

Testen vår i kveld viste oss noen ting:

  • Vi var på lufta etter ca 30 minutter med VHF/UHF, IGATE kobla til Starlink og egen strømforsyning.
  • I kveld var det kaldt, -20 da vi starta. I løpet av økta gikk temperaturen en del opp, og det medførte nok ata ntennemotoren frøs, og vi måtte ta inn utstyret og tine det litt. Men vi kom på nett via Starlink med telefonene våre og IGATEen i kassa. I bruksanvisningen leser vi at driftstemperaturen er fra -30 til +50. De blå tar vi med en klype salt og setter streken ved minus 20.
  • Starlink-internett-splitteren er viktig for å få kabla nett til IGATE. Det gjør også at vi kan forlenge avstanden mellom KO-kassa og ruteren.
  • Ruteren virka på hele beredskapssenteret. Den stod i vognhallen og tusla en god stund.
  • Vi ser for oss at transport av dette utstyret blir en sårbarhet, og kabler/plugger. Alt må pakkes godt og samtidig enkelt. Vi har søkt NRRL om penger, men ikke hørt noe så langt. Det må handles reservekabler på neste innkjøp.
  • Det kan være nyttig å ha en hårføner i kassa til kalde dager. Vi brukte det i kveld, for å tine litt på antennemotoren. Takk til XYL

Ellers fikk vi prata, drukket kaffe og Torkell omprogrammerte brannvesenets trackere tilbake til 2 min TX.  Alltid hyggelig å treffes:

73 LB4CD

 

 

 

 

 

 

sambandsmøte på Dombås 11. januar så ble det enighet om at jeg skulle ta med meg Starlink antenna hjem for å få den i gang. Det viser seg at førstegangs oppstart kan ta opp til 12 timer og vi hadde ikke mulighet til å la utstyret stå der oppe så lenge.

Dagen etter så ble antenna plassert ute på tunet, og kabel strekt inn gjennom stuevinduet (godt det ikke er 30 blå ute for øyeblikket).

Etter å ha stått oppe i en knapp time så var antennen koblet opp mot satelitter

Forholdene rundt huset mitt er ikke helt optimale, men det fungerer.

Hastigheten er det ikke noe å utsette på.

Så nå er det bare å pakke utstyret ned igjen, og ta det med tilbake til Dombås onsdag 17. januar kl. 18:00 når vi skal ha et nytt møte. Da for å teste iGate i KO-kasse via Starlinken.

 

73 Avdeling Midt, LB4GH

11. januar 24 klokka 18:30 møttes LB4GH, LB4CD, LB6SE og LA8NJA på Dombås beredskapssenter. Vi drodla litt rundt øvelsen i Sikkilsdalen. Deretter fylte vi opp begge de nye Euroworker-aggregatene (2,2kW) med miljøbensin og olje og starta dem opp. KO-kassa med både Igate, ruter, og 2 radioer ble starta på aggregatstrøm og testa. LB6SE hadde en QSO over Innlandsnettet med mobilpisken tilkobla kassa.

Nettbrettet tok LB4CD med seg hjem for å lade skikkelig og oppdatere programvare etc.

Starlinkantenna ble starta via app på mobiltelefon, men ga beskjed om at den trengte flere timer for å justere seg for førstegangsaktivering. Det hadde vi ikke tid til denne kvelden, så LB4GH tar den med hjem og setter den i drift, så får vi møtes på nytt og teste.

Vi starta Sepura-Gatewayen for nødnett og satte den i repeater-mode DMO. Vi kjørte en kjapp test-QSO med handterminalene i DMO-samvirke. Det fungerte utmerket.

Det er en stund siden alt har vært starta og testa, og det viser seg stadig vekk å være en særs viktig del av beredskapen. Vi har et par utfordringer fordi det er lenge mellom hver gang utstyret skal ut, og det er mange detaljer å huske på i både drift og bruk av utstyret.

Vi sjekka inn på sambandstjenestens innsjekk på nødnett undervegs i møtet, og vi fikk testa vår faste installasjon, samta brannvesenets trackere.

Alt i alt en produktiv og ikke minst trivelig kveld i lag.

73 avdeling nord. UGH. LB4CD

Det er pr i dag 33 påmeldte til FORF øvelsen/redningsdagene som skal være i Sikkilsdalen i februar.

Etter avtale med Mette Furmston som har den økonomiske oversikten, har vi besluttet å fjerne egenandelen for deltakelse på samlingen.

Dersom det er påmeldte deltakere som ikke dukker opp på samlingen, vil vi belaste dens organisasjon med kr. 500,- for ikke å ha deltatt.

Oppdatert invitasjon med forlenget påmeldingsfrist til 10. januar: se PDF under

Redningsdagene 2024 (2)