Hopp til innhold

I dag monterte vi et vhf-radioanlegg med nødstrøm på Hjerkinn Fjellstue. Per Holsbrekken og Knut Arne Berge fra Lesja og Dovre brannvesen gjorde jobben med antenneinstallasjon i høyden. Antenna på toppen av masterøret er fra den finske produsenten Aerial OY og tåler dårlig vær og vind. Meget solid. På radiosiden er det en Yaesu FTM 3100 som leverer signaler til Innlandsnettet. Nødstrømsbatteriet er fra SunWind og har 136 AH som vedlikeholdes av en Defa smartlader. Det er også et vanlig power på hylla. Antennekabelen er en LMR400 med skruplugger fra Messi og Paolini. Hjertelig takk til ChrisTech AS for handel av alt nevnte utstyr , og ikke minst service av beste sort.

Første QSO fra Hjerkinn Fjellstue sitt nymonterte anlegg ble mellom LB4CD og LA3TR/P på Eldridbu. Takk for testen. Tron er marginal inn, mens Geitberget er i synsfeltet og selvsagt krutsterk.

For de fastboende i dette området betyr dette at de har Hjerkinn Fjellstue som et kommunikasjonspunkt i nødsammenheng i tilfelle ekom-utfall.

I dag var det sol og vindstilt på fjellet, så en utmerket dag for montering!

Takk til LB6SE Svein for kjøring, bakst og Farris! Ugh.

Justisministeren sendte epost over kortbølgen fra Dombås.

Den 7.2.23 var justisminister Emilie Enger Mehl på runde i Nord-Gudbrandsdalen. Etter møte med ordførere, politi og andre på beredskapssenteret på Dombås, fikk hun en kort orientering om Sambandstjenesten NRRL, Innlandsnettet, lokalt samband i Lesja og Dovre og epost over radio.

Heldigvis hadde ministeren tid til litt praktisk sambandsøvelse. Innlandsnettet ble demonstrert med innsjekk fra hele Østlandet, og deretter sendte ministeren en Vara Winlink-epost via Gjøvik på 40 meter. Mehl var lyttende, interessert og lett å prate med. Takk til beredskapssjef Åge Tøndevoldshagen for invitasjonen til å komme og orientere ministeren om våre sambandskapabiliteter.

Takk for hjelpa til alle som sjekka inn!

Saken er omtalt i GD: https://www.gd.no/viktig-at-politiet-ikkje-er-for-langt-unna-den-kvardagen-dei-skal-vere-til-for/s/5-18-1706808

og VIGGA: https://www.vigga.no/nyheter/i/dwq58J/justisministeren-paa-dombaas-besoek-jeg-tar-utfordringene-her-paa-stort-alvors

 

 

I dag var vi 8 radioamatører fra Sambandstjenesten Innlandet samla på Rena. Vi starta med å koble opp en medbrakt HF-stasjon (LA8NJAs Yaesu897) med ei W3DZZ-antenne med fødepunktet liggende på en snøhaug utenfor møtelokalet. Den viste seg å gå godt nok til å kjøre HF winlink vara mot både Gjøvik og Stavanger. En Yaesu 8800 og ei J-pole-trådantenne sørga for Packet-signaler via Nordhue mot Gjøvik.

Da skjønner leseren at Winlink, epost over radio, var ett tema for møtet. Dette er en etterspurt ressurs fra våre samarbeidspartnere i det offentlige, og noe av formålet i dag var å få flere medlemmer operative på Winlink. Vi håper at demonstrasjonene ikke var avskrekkende, men heller inspirerende. Det var Ola-Matti, LB4CD, supplert av LA6ETA Henrik og LA8NJA som framførte og demonstrerte Winlink både på HF og VHF.

LA6ETA hadde et foredrag om arbeid sentralt i Sambandstjenesten, NRRL, blant annet status på tracker-prosjektet, kompetanse o.a. Det er mye på gang i organisasjonen vår.

Det var utrolig artig å treffes etter en lang tid med inaktivitet. Vi åtte som var på Rena i dag ble inspirerte av å treffes, og styremedlemmene som var her fikk en del konkrete innspill å jobbe med. Vi håper å se flere på neste treff.

Aktive medlemmer som var på Rena i dag var:

LA8NJA, Torgeir, LA2VTA Leif Konrad, LA6ETA Henrik, LB4CD Ola-Matti, LB3LI Haakon, LB3LJ Ståle, LB3KI Stein Erik, LB0II Jan

73, LB4CD.

Påmeldingene har rent inn i de siste dagene, og vi har plass til flere!
Nå har programkomiteen satt opp programmet (tidspunkter er ikke 100% låst så derfor sendes ikke det nå).

Det blir en god blanding av tekniske fag, praksis og vi legger opp til en god bolk med viktige diskusjonstemaer.
* På lørdag får vi besøk av Jørn Halvorsen, prosjektleder i FORF for GS-søknadene.
* Det blir «kick-off» for revisjon av «arbeidsgruppens rapport» som er det styrende dokumentet for sambandstjenesten
* President Thomas LA3PNA deltar lørdag og søndag
* Vi får møte den nytilsatte i NRRL Sambandstjenesten

UTSATT FRIST FOR PÅMELDING:  søndag 5. februar  (og den er absolutt)

 

For NRRL Sambandstjenesten
LA6ETA Henrik

Vedlagt fra programkomiteen
------------

 

Program til SFF vil inneholde følgende punkter, og være en blanding av både teori og praksis. (det tas forbehold om at endringer kan oppstå)

Fredag:
- Velkommen og informasjon fra Sambandstjenesten
- «Norge rundt» - Hva skjer lokalt?

Lørdag:
- Arbeidsgruppens rapport – Oppstart av arbeidsprosess
- FORF – Bedre lokal beredskap
- Fagleder nødnett – Praktisk bruk av ny gateway
- Opplæringsbehov – Kartlegging og behov

Søndag:

- Fagleder signalspor – signalspor i praksis
- PolaricTracker 2.0

 

Noen av emnene som skal tas opp vil være diskusjonssaker hvor deltakerne på SFF får mulighet til å komme med innspill som vil være viktige for videre arbeid.

Sambandstjenesten har fått oppdrag fra hovedstyret om å se på behovet for revisjon av arbeidsgruppens rapport.

Vi kommer også til å ta opp temaet rundt opplæring, både når det gjelder behov for tema og metode.

SFF2023 vil ha mulighet til å komme med viktige innspill til videre prosesser i Sambandstjenesten.

 

--