Hopp til innhold

Onsdag kveld, 26 april, hadde vi lokal øvelse i Lesja. Vi satte opp crossband-samband fra Dombås til Bjorli, og det ble testa på flere punkt. Blant annet Bjorli, Lesjaskog, Lesjaverk, Lesja og Dombås.

Etterpå samla vi oss på Lesjaskog brannstasjon og gjorde oss kjent med Gateway/repeater for nødnett som er tildelt SBI og lagres på Dombås. Den andre er på Gjøvik.

Det var LB4GH Torkell som kursa oss andre i nødnett-utstyret. Takk for det. Det er ikke det vi driver med til daglig, så da må det trykkes litt. Takk til Leif Konrad som fikk oss på sporet etter en liten avsporing!

Vi holdt på fra klokka 16 til 2230, så det ble en lang kveld. Hva gjør vel det når vi driver med noe vi synes er spennende og har det trivelig? UGH.

Det enkle er ofte det best. Kjør små øvelser lokalt. Det er alltid nyttig.

LB6SE Svein, LB4GH Torkell demonstrerer, LA8NJA Torgeir. Foto: LB4CD Ola-Matti

Den 8.juni skal det være fullskala øvelse i Lesja og Dovre i regi av Statsforvalteren og Politiet. Den kommunale kriseledelsen, blålysetatene og FORF skal øves.

Vi i Sambandstjenesten Innlandet, NRRL må forberede oss på å levere alle deler av vår tjeneste:

Foreløpig er vi 8 påmeldte: LB6SE, LB4GH, LA8NJA, LB4CD, LB0II, LB3KI, LA7DLA og LA9LRA.

Vi trenger noen flere slik at vi kan ta på oss alle oppdrag! Meld deg til sbi@nrrl.no eller til LB4CD på sms/telefon 900 15 735.

EPOST MED INFO NR. 2 BLE SENDT TIL ALLE I DAG 17.april. HAR DU IKKE MOTTATT DEN? TA KONTAKT på sbi@nrrl.no

I dag 4.april er et stykke ny infrastruktur for aprs på plass i Folldal.

LA8NJA har montert og satt på plass en IGATE av typen Microsat WX3in1plus 2.0.

Torgeir stiller også plass til rådighet for utstyret. Takk. Det gjør at vi nå har aprs-dekning i et område som tidligere har ligget i mørke.

Den er koblet til en Yaesu 7900 som er en driftssikker og solid radio. Ei GP-antenne forsyner IGATE med signaler. Dette vil tusle og gå 24/7 framover.

Det er LB4CD som har programmert LD2GF. Vi har 1 av disse i drift fra før i vårt område som LD2GB på beredskapssenteret. Dette er utstyr vi har gode erfaringer med. Lillebroren står på Lesjaskog som LD2GC.

I dag monterte vi et vhf-radioanlegg med nødstrøm på Hjerkinn Fjellstue. Per Holsbrekken og Knut Arne Berge fra Lesja og Dovre brannvesen gjorde jobben med antenneinstallasjon i høyden. Antenna på toppen av masterøret er fra den finske produsenten Aerial OY og tåler dårlig vær og vind. Meget solid. På radiosiden er det en Yaesu FTM 3100 som leverer signaler til Innlandsnettet. Nødstrømsbatteriet er fra SunWind og har 136 AH som vedlikeholdes av en Defa smartlader. Det er også et vanlig power på hylla. Antennekabelen er en LMR400 med skruplugger fra Messi og Paolini. Hjertelig takk til ChrisTech AS for handel av alt nevnte utstyr , og ikke minst service av beste sort.

Første QSO fra Hjerkinn Fjellstue sitt nymonterte anlegg ble mellom LB4CD og LA3TR/P på Eldridbu. Takk for testen. Tron er marginal inn, mens Geitberget er i synsfeltet og selvsagt krutsterk.

For de fastboende i dette området betyr dette at de har Hjerkinn Fjellstue som et kommunikasjonspunkt i nødsammenheng i tilfelle ekom-utfall.

I dag var det sol og vindstilt på fjellet, så en utmerket dag for montering!

Takk til LB6SE Svein for kjøring, bakst og Farris! Ugh.

Justisministeren sendte epost over kortbølgen fra Dombås.

Den 7.2.23 var justisminister Emilie Enger Mehl på runde i Nord-Gudbrandsdalen. Etter møte med ordførere, politi og andre på beredskapssenteret på Dombås, fikk hun en kort orientering om Sambandstjenesten NRRL, Innlandsnettet, lokalt samband i Lesja og Dovre og epost over radio.

Heldigvis hadde ministeren tid til litt praktisk sambandsøvelse. Innlandsnettet ble demonstrert med innsjekk fra hele Østlandet, og deretter sendte ministeren en Vara Winlink-epost via Gjøvik på 40 meter. Mehl var lyttende, interessert og lett å prate med. Takk til beredskapssjef Åge Tøndevoldshagen for invitasjonen til å komme og orientere ministeren om våre sambandskapabiliteter.

Takk for hjelpa til alle som sjekka inn!

Saken er omtalt i GD: https://www.gd.no/viktig-at-politiet-ikkje-er-for-langt-unna-den-kvardagen-dei-skal-vere-til-for/s/5-18-1706808

og VIGGA: https://www.vigga.no/nyheter/i/dwq58J/justisministeren-paa-dombaas-besoek-jeg-tar-utfordringene-her-paa-stort-alvors

 

 

I dag var vi 8 radioamatører fra Sambandstjenesten Innlandet samla på Rena. Vi starta med å koble opp en medbrakt HF-stasjon (LA8NJAs Yaesu897) med ei W3DZZ-antenne med fødepunktet liggende på en snøhaug utenfor møtelokalet. Den viste seg å gå godt nok til å kjøre HF winlink vara mot både Gjøvik og Stavanger. En Yaesu 8800 og ei J-pole-trådantenne sørga for Packet-signaler via Nordhue mot Gjøvik.

Da skjønner leseren at Winlink, epost over radio, var ett tema for møtet. Dette er en etterspurt ressurs fra våre samarbeidspartnere i det offentlige, og noe av formålet i dag var å få flere medlemmer operative på Winlink. Vi håper at demonstrasjonene ikke var avskrekkende, men heller inspirerende. Det var Ola-Matti, LB4CD, supplert av LA6ETA Henrik og LA8NJA som framførte og demonstrerte Winlink både på HF og VHF.

LA6ETA hadde et foredrag om arbeid sentralt i Sambandstjenesten, NRRL, blant annet status på tracker-prosjektet, kompetanse o.a. Det er mye på gang i organisasjonen vår.

Det var utrolig artig å treffes etter en lang tid med inaktivitet. Vi åtte som var på Rena i dag ble inspirerte av å treffes, og styremedlemmene som var her fikk en del konkrete innspill å jobbe med. Vi håper å se flere på neste treff.

Aktive medlemmer som var på Rena i dag var:

LA8NJA, Torgeir, LA2VTA Leif Konrad, LA6ETA Henrik, LB4CD Ola-Matti, LB3LI Haakon, LB3LJ Ståle, LB3KI Stein Erik, LB0II Jan

73, LB4CD.

I dag er nok en milepæl nådd for Sambandstjenesten Innlandet. Vi har nå en skriftlig samarbeidsavtale med Lesja og Dovre kommuner. Den innebærer noen faste inntekter for SBI, samt at den regulerer kostnader ved kommunal utkalling på en skarp aksjon.

Vi har samarbeidet med Lesja og Dovre siden starten i 2016, og det er bygget en gjensidig tillit og forståelse for hverandre gjennom flere år, øvelser og et par skarpe aksjoner. Derfor var det nå naturlig å formalisere samarbeidet som allerede er velutviklet.

Vi samarbeider nå med følgende kommuner:

Lesja, Dovre, Sel og Sør-Fron. Den siste utviklingen er i Sør-Fron, og vår mann LB9UE rapporterer følgende:

"Våren 2022 tok jeg kontakt med Rådmannen i Sør-Fron kommune og informerte om SBI og hva vi kunne tilby, han ble ivrig og inviterte meg til å holde en presentasjon av SBI i det kommunale beredskapsrådet. Presentasjon ble holdt den 1.juni 2022 for beredskapsrådet med deltakere fra: Politi, Brann, Heimevernet, Sivilforsvaret, Røde Kors, Kommuneoverlege, Rådmann og Ordfører. Dette ble suksess og det ble umiddelbart inngått samarbeid, rådmann og ordfører ville ha antenne på taket Jeg fikk etter dette møtet tillatelse til å gå til innkjøp av utstyr. Jeg bestilte da følgende fra Christech A/S: Yaesu FTM-400XD vhf/uhf transceiver, MS-1230BA Power Supply, Yaesu SMB-201 Base brakett, Diamond SX-400 swr/watt meter og Diamond X-30 vhf/uhf antenne. Dette er nå montert, og for det meste i arbeidstiden da jeg er ansatt på huset. Demonstrasjon av ferdig oppsett ble utført på forrige møte i det kommunale beredskapsrådet 26.10.2022, dette fungerte utmerket med innsjekk fra stasjoner i Oslo, Rælingen, Gjøvik, Vinstra og Otta. SBI er nå godt inne i Sør-Fron kommune hvor det etter hvert skal øves på dette med ekom utfall og demonstrasjon av winlink." LB9UE, Tom Erik

Her er lydfila fra sambandstesten mot Sør-Fron kommune:

 

https://www.dropbox.com/s/tearhrx3jk35ilk/Innlandsnett%20lb9ue%20fra%20k-hus%20s%C3%B8r%20fron.m4a?dl=0&fbclid=IwAR2uwyrSWdwVe2ooU_On8L-_mhomK98TBJDWwHXw5tit4WHQcF2ya0klacU