Hopp til innhold

Vi samarbeider nå med følgende kommuner:

Lesja, Dovre, Sel og Sør-Fron. Den siste utviklingen er i Sør-Fron, og vår mann LB9UE rapporterer følgende:

"Våren 2022 tok jeg kontakt med Rådmannen i Sør-Fron kommune og informerte om SBI og hva vi kunne tilby, han ble ivrig og inviterte meg til å holde en presentasjon av SBI i det kommunale beredskapsrådet. Presentasjon ble holdt den 1.juni 2022 for beredskapsrådet med deltakere fra: Politi, Brann, Heimevernet, Sivilforsvaret, Røde Kors, Kommuneoverlege, Rådmann og Ordfører. Dette ble suksess og det ble umiddelbart inngått samarbeid, rådmann og ordfører ville ha antenne på taket Jeg fikk etter dette møtet tillatelse til å gå til innkjøp av utstyr. Jeg bestilte da følgende fra Christech A/S: Yaesu FTM-400XD vhf/uhf transceiver, MS-1230BA Power Supply, Yaesu SMB-201 Base brakett, Diamond SX-400 swr/watt meter og Diamond X-30 vhf/uhf antenne. Dette er nå montert, og for det meste i arbeidstiden da jeg er ansatt på huset. Demonstrasjon av ferdig oppsett ble utført på forrige møte i det kommunale beredskapsrådet 26.10.2022, dette fungerte utmerket med innsjekk fra stasjoner i Oslo, Rælingen, Gjøvik, Vinstra og Otta. SBI er nå godt inne i Sør-Fron kommune hvor det etter hvert skal øves på dette med ekom utfall og demonstrasjon av winlink." LB9UE, Tom Erik

Her er lydfila fra sambandstesten mot Sør-Fron kommune:

 

https://www.dropbox.com/s/tearhrx3jk35ilk/Innlandsnett%20lb9ue%20fra%20k-hus%20s%C3%B8r%20fron.m4a?dl=0&fbclid=IwAR2uwyrSWdwVe2ooU_On8L-_mhomK98TBJDWwHXw5tit4WHQcF2ya0klacU

 

Det er varslet sterke vindkast i morgen onsdag, ettermiddag og kveld.

Se for eksempel her: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/XbqaOW/naa-slaar-hoestvaeret-inn-for-fullt

Vi vet av erfaring at tre som velter overende i vinden kan kutte både strøm og til og med bredbåndsforbindelser. Husker du denne i 2018: https://www.gd.no/nar-nettet-bare-dor/o/5-18-1050913

Vi øker ikke beredskapen, men har ører og øyne åpne der vi bor og lever. Varsle internt ved behov.

Image

Lørdag 1.10.22 til søndag 2.10.22 var det FORF-samling for aksjonsledere på Scandic, Lillehammer. Det er penger fra Gjensidigestiftelsen som gjorde dette treffet mulig uten annet enn reisekostnader for den enkelte. Det var et begrenset antall plasser, og Sambandstjenesten Innlandet, NRRL stilte med 3 mannskaper: LB4CD, LB4G og LA6ETA. Sistnevnte hold to innlegg på vegne av Sambandstjenesten NRRL. (Les mer under bildet)

LB4GH og LA6ETA ved vår stand. Vi var godt synlig under samlingen. Alle foto: LB4CD

Det var mange faglig interessante foredrag, og med mange engasjerte mennesker ble det også stilt spørsmål og diskutert en hel del. Det er bra. Vi hadde besøk av Politiet og fikk høre om Politiets forventninger til oss, og om utdanningen til Politiets innsatsledere.

Vi fikk for eksempel lære om dronebruk i søk og redningsoppdrag, om kapabilitetene til alle aktører i FORF i Innlandet, og om viktigheten av å ta vare vare mannskapenes pyske, om det nye aksjonsstøtteverktøyet som er under utvikling.

Det var god forpleining og god stemning på Scandic Lillehammer, og vi takker Gjensidigestiftelsen for muligheten. Det var et sterkt ønske om et lignende treff neste år, for alle innser at vi må samarbeide og spille hverandre gode.

Leder for Sambandstjenesten, NRRL holdt foredrag begge dagene. Takk for innsatsen, Henrik. Du representerte oss på en tillitsvekkende måte.

 

 

SBi deltok med 2 medlemmer: LB4GH og LB4CD åpen dag på beredskapssenteret Dombås, i forbindelse med nasjonal brannvernuke og åpne brannstasjoner over hele landet. Vi var invitert sammen med andre frivillige som Røde Kors, NRH, Dronepilot og deltok for 6. gang. Det var et sted mellom 150-200 besøkende mellom klokka 17-20, fredag ettermiddag 23.9

Vi hadde framme KO-kassa med alt tilbehør, samt radioaktivitet for alle som ville prøve.

Se noen inntrykk HER.

Torsdag 25.8 var det klart for ny servicekveld på Dombås. Vi har etterhvert en del utstyr, og det er stadig noe å drive med. Denne kvelden var det for eksempel jobbing med KO-kassa, lage nye kabellengder med plugger, rydde og pakke utstyr som skal til ulike grendahus ved en hendelse osv. Det tar aldri slutt med slikt.

KO-kassa er forsvarets kontorkasse innredet for våre formål: IGATE, aprs-ko og VHF-nærsamband. Antennekontakter på baksiden, powerpoleuttak, strøm til radioer,  IGATE, rutere,skrivesaker, logg etc. Vi har trua på at det blir ryddigere forhold på neste øvelse/aksjon med et slikt system.

Ellers må det sies at det er trivelig å jobbe sammen! Fin kveld med mye ordna, noe tullprat og en del kaffe. UGH. Sambandshilsen fra gjengen i nord: LB4GH, LA3TR, LB9UE, LB4CD - og takk til LA8NJA for bilder og transport.

SKARP AKSJON SBI 24-25.06.22: SPORING AV MANNSKAP I FORBINDELSE MED SKOGBRANN, DOVRE.

Mandag 20.6.22 på ettermiddagen brøt det ut en stor skogbrann i Dovre kommune. Det er mest trolig togets bremsing - og gnister fra bremsingen som har antent tørr skog og mark i et bratt og ulendt område. Dette har vanskeliggjort slukningsarbeidet. I starten var brannmannskaper fra hele Nord-Gudbrandsdalen involvert, samt slukketog og mannskap fra BaneNor. Mandag kveld var to skogbrannhelikoptre på plass; ett fra Torp og ett fra Værnes. Det var helt nødvendig for å få kontroll. Det ble satt kriseledelse i kommunen i tilfelle behov for evakuering. Nå ble det heldigvis ikke det nødvendig.

I løpet av onsdag og torsdag  har brannen blusset opp igjen på grunn av varmt vær og høy temperatur. Fredag 24.6 var det mye mannskap i sving: lokale brannmannskaper, Sivilforsvaret  - Lom, Røde Kors, Bane Nor og helikopter. I tillegg var Sambandstjenesten Innlandet, NRRLs sporingstjeneste ønsket.

Den voldsomme skogbrannen har ført til at det har vært flere steinras, og det er risikofylt for mannskapet som driver manuelt slukkearbeid og bløtlegging av området langs Grindalsbekken, for å lage et brannhinder. Av taktiske - og sikkerhetsmessige hensyn var vår sporing ønsket. Innsatsleder får oversikt, og det samme har mannskapene som kan se hvor de selv og andre grupper er i terrenget.

Vi er to mann som drifta fredagen. LB4GH Torkell tok hovedstøyten og LB4CD har bistått.

Her er noen inntrykk:

skjermbilde aprs.no 1056, 24.06

Dronebildene er tatt av Truls Telle.

Innlandet droneberedskap.

Foto: LB4CD

Foto: LB4CD

Oppstarten på fredag var litt spesiell, men en interessant erfaring:

Undertegnede var på i Oslo på konsert, og jeg ble oppringt av brannsjefen i Lesja og Dovre kommuner klokka 0917, midt i hotellfrokosten. Han ønsket vår sporingstjeneste på plass så fort som mulig. Vi ble enige om at han kunne forsyne seg med trackere fra beredskapssenteret, og så skulle jeg ordne folk til drift.

LB4GH hadde akkurat tatt sommerferie og takka ja til å drifte aprs-kartet fra hjemmekontoret i Heidal. Kontakt med brannsjefen via telefon. Området aksjonen har foregått i er delvis dekt av infrastruktur vi har gående i det daglige.

Som en kuriositet kan nevnes at vi hadde et spørsmål til fagleder NRRLS karttjenester Øyvind - han svarte oss fra Etiopia på telefon. Det må sies å være god service fra NRRLS fagleder!

Undertegnede overtok stafettpinnen fredag kveld, og jeg henta alle trackere til lading når de ga seg for kvelden. Jeg starta lørdagen med å delta på en brief på brannstasjonen lørdag morgen. Der viste jeg alle spor fra dagen før i kartet, og befalet kunne diskutere dagens strategi ut fra gårdagens bevegelser. Det ble oppfatta som nyttig og positivt. Jeg delte ut trackere, 10 stk, og svingte meg ned i området og satte opp en ekstra fill-in digipeater. Det er en Microsat-digi kobla til en Yaesu 8900, 100Ah batteri og ei Diamond X-30. Trackerne ute var en blanding av Sainsonic AP 510 og Byonics AIO. Sistnevnte bruker vi på kjøretøy. De små på mannskap.

Det var stor trafikk og god signalgang hele lørdagen. Vår karttjenste ble brukt på ymse vis: I KO av leder f.eks i samarbeid med skogbrannhelikopteret slik at de ikke skulle slippe store mengder vann for nært mannskap i teigen. Av mannskapet via mobiltelefon for å vite hvor de og andre lag var til enhver tid, og til evaluering som nevnt.

Mens LA8NJA, Torgeir, drifta kartet på lørdag ettermiddag, hadde LB4GH Torkell og jeg en runde med programmering av 5 nye Sainsonic trackere. Dette var i tilfelle aksjonen skulle dra ut, og man får ladebehov undervegs. Disse to dagene var enkle å drifte i og med at vi kunne lade på natta.

På lørdag kveld kom det heldigvis et regnskyll. Søndag er det meldt torden og bygevær. Brannvesenet driver på noen punkter i dag søndag, men den store aksjonen er avblåst. Vi har rydda og line og satt alt til lading, og så håper vi at det ikke blusser opp igjen. Uansett; skarpe aksjoner gjør oss skjerpa og bedre, og våre ressurser blir brukt og lagt merke til.

Takk til LB4GH Torkell, LA8NJA Torgeir, LA2VTA Leif Konrad og undertegnede LB4CD Ola-Matti for drift av aksjonen, samt de som hadde meldt seg på vaktlista til søndag: LA6ETA Henrik, LA7DLA Espen og LA3TR Thor Ove.

73 de LB4CD, Ola-Matti

 

Sambandstjenesten Innlandet favner omtrent 30 radioamatører over hele Innlandet. Aktiviteten varierer. Det er viktig å huske at vi først og fremst har et operativt formål. I Nord-Gudbrandsdalen har vi hatt høy operativ aktivitet så langt i første halvedel av 2022 med 1 skarp aksjon og 3 øvelser. Vi flyter på arbeid som er lagt ned og kontakter som er knytta over tid.

Januar: Uværet Gyda - skarp aksjon Lesja og Dovre.

Februar: Øvelse Hjerkinn. Vi leverte sporing og samband, stor samvirkeøvelse med mange aktører.

Februar: Øvelse Reinheimen vest. Vi leverte sporing for RK.

Mai: Skogbrannøvelse med Midt-Gudbrandsdal brannvesen og Sivilforsvaret.

Til medlemmer og grupperinger rundt om: Ikke sitt på gjerdet og vent - ta initiativ til en øvelse. Det kan være lurt å ha små interne øvelser, før man blir med på noe større sammen med andre.

Jeg vil også oppfordre enkeltmedlemmer til å møte opp på øvelser som blir annonsert. Det er god læring. Nivået på oppgaver tilpasses den enkelte.

Vi blir ikke bedre enn det vi øver på.

 

Fotograf: LB9UE, Tom Erik.

SBI stilte med 5 mannskaper på skogbrannøvelse i Fåvang tirsdag 31.5 klokka 1700-2200. Samvirke med Midt-Gudbrandsdal brannvesen, Sivilforsvaret og Sanitetskvinnene.

Vi leverte DMR-samband og sporing.

Øvingsledelsen spilte utfall nødnett, og at vårt samband skulle overta. Det gikk meget bra, og DMR-repeateren vår dekket hele området. Sivilforsvaret kommenterte under evalueringen at lyden og kvaliteten på vårt samband var bedre enn Nødnettet i området. Vi hadde en Hytera-repeater på batteridrift og 18 håndapparater ute. Antenna var ei DiamondX-30, omtrent 5 meter over bakken i ei alumast. Masta var festa i en stor tripod. Et godt portabelt system.

Vi hadde ute 11 trackere ute, 9 stk Sainsonic AP 510 på personell i to ulike brannområder, samt  2 Byonics AIO på ATV og kjøretøy.

En trivelig og vellykka øvelse.