Hopp til innhold

FORF-øvelsen som var planlagt på Hjerkinn med NRH, RK, Politi og Brann er avlyst på grunn av smittesituasjonen. Her vil det komme folk fra mange steder i landet, og det er ikke gunstig nå.

Men, Sambandstjenesten Innlandet tilbyr digitalt kurs søndag 21.2.21, klokken 1300-1600. Innsjekk 1245 Innlandsnettet, deretter videomøte.

Det vil foregå via Microsoft Teams, og du mottar en lenke til møtet via epost noen dager før møtet. Vi oppfordrer de som ikke har datautstyr e.l til å være sammen med noen som får logget seg på.

Programmet vil være styrt av de skarpe aksjonene vi har vært på i 2020 og 2021, og lærinsgpunkter/erfaringer som kan overføres til sambandsoperatører som ønsker å lære.

Det vil være: sporingstjenesten (aprs) i praksis, winlink-vara HF i praksis.

Detaljert program vil bli publisert etter noe planlegging og nærmere kursdagen

Kurset holdes av Henrik  og Ola-Matti for SBI.

Vel møtt!

Natt til 30.12.20, gikk det et leirskred i Ask i Gjerdrum.

Se for eksempel: Gjerdrum kommune eller NRK.

SOØ, NRRL sambandstjenesten ble bedt om bistand av Politiet til sporing av letemannskaper og ulike ressurser i skredområdet med visning i Sartopo/aprs.no. Senere har NRRL, Sambandstjenesten tatt over for å koordinere mannskap, vaktlister etc. LA9FOA Knut Ole i Tromsø har gjort en kjempejobb med administrering.

Tom Ingebrigstvold er aksjonsleder lokalt. SOØ har spisskompetanse på sporingstjeneste, slik at ting har fungert bra. NRRL, Sambandstjenesten er fortsatt aktive nå, innhyret av Gjerdrum kommune for sporing. Mandag 18.1 øker aktiviteten i skredområdet.

SBI har på forespørsel bidratt med en del mannskap for å avlaste SOØ. Henrik Solhaug er leder Sambanstjenesten NRRL, medlem og kasserer SBi,  og har følgelig bidratt med flere vakter og mye organisering. LA2VTA, Konrad var med Henrik ei nattvakt. LB3LI, Håkon og en til har deltatt.

5. og 6.1.21 var  LB9UE og LB4CD sørover for å delta. Da hadde vi kveldvakt den 5.1 og dagvakt den 6.1, da sammen med LA6ETA Henrik og SOØ-medlemmer.

En aksjon av denne størrelsen og ikke minst varigheten krever samarbeid over store områder for å få det til å gå rundt. I den første tiden hele døgnet, nå er det på dagtid fra 08-18. Vi du gjøre en innsats, så ikke nøl med å med å melde deg.

Disse bildene tilhører SBI og kan ikke kopieres og brukes uten tilltalse av SBI. Kontakt sbi@nrrl.no.

Lurer du på å ta ei vakt:

Ta kontakt med leder SBI, Kjetil Bakke, LB5MG. sbi@nrrl.no

Vårt oppdrag som mannskap er å dele ut trackere til mannskap som skal i farlig område, loggføre dette og legge til trackerne i kartvisningen i Sartopo. Ta i mot trackere etter bruk og sørge for lading av utstyr, samt melde feil/skader på trackere. Opplæring på stedet om det er nytt for deg. Du må være nøyaktig i det du gjør.

Info fra Kjetil:

Sambandstjenesten har fortsatt behov for mannskap på Ask i Gjerdrum. Det foregår fortsatt søk i rasområdet og SL har inngått avtale om fortsatt bistand fra Sambandstjenesten. Det krever lite teknisk kunnskap om APRS for å delta, fordi all infrastruktur er satt opp og går 24/7. Det driftes av meget kompetent personell i SOØ.Man oppholder seg hele tiden innendørs i godt oppvarmede lokaler i sikker sone. Dette er fin erfaring å ta med seg, samtidig som man gjør en god samfunnsinnsats.

For de som melder seg: Husk at du må ha med eget smittevernutstyr som engangshansker, hånddesinfeksjon og munnbind. Utgifter i forbindelse med dette refunderes mot kvittering.

I kveld var LB6SE og LB4CD på planleggingsmøte for FORF-øvelse  20-21.02.21 på Hjerkinn med Norske redningshunder, Røde Kors Lesja, Dombås og Brennhaug, Lesja og Dovre Brannvesen og Politiet.

Øvelsen skal som i vinter foregå i ulike områder rundt Hjerkinn, Dovrefjell. Norske redningshunder skal trene på overflatesøk blant annet. Dette blir i samhandling med Røde Kors og Sambandstjenesten Innlandet NRRL, Politi og Brann.

Vi skal levere følgende tjenester til felles FORF-øvelse lørdag 20.02.21:

  • sporing av scooterekvipasjer med RK-personell og hundefører. APRS.
  • DMR-samband spesielt retta mot hundeførere som ønsker sambandstrening.
  • Sende winlink-vara HF fra vårt eget KO på forespørsel og eget initiativ.
  • Sende meldinger via Innlandsnettet. VHF. Holde intern øvelse samtidig.
  • Loggføre både digitalt og analogt alle meldinger og all trafikk.

Sett av helgen 20-21.02.21. Det er flere måter å løse dette på, og du som sambandstjenestemedlem kan delta på ulike måter. Her er et forslag fra oss her nord:

Lørdag 20.02.21: ØVINGSDAG PÅ FJELLET OG PÅ LUFTA.FORF-øvelse på Hjerkinn. Relevant trening på sporing og samband og winlink-vara på fjellet. Delta i et felles KO med mange andre aktører. Delta i eget KO på Hjerkinn  Fjellstue. Benytte ulike sambandsmidler.

Vi kommer til å ha base på Hjerkinn Fjellstue, og sende liason til felles KO på Hjerkinnhus et sted. På Fjellstua er det overnatting og mat. Jeg kommer med et pristilbud straks jeg har fått snakka med dem. Ikke bestill på egenhånd. Vi tar det samla.

Søndag 21.02.21: Kurs- og møtedag på Dombås 1200-1800.

Kom til beredskapssenteret på Dombås søndag 21.02.21. Da kan vi ha felles kurs- og møtedag for SBI. Gode fasiliteter og mulig å holde avstand og smittevern.

Det er mulig å kjøre foredrag etc på Teams, slik at du også kan delta fra hjemme.

Nøyaktig program med innhold må styret i SBI være med å mene noe om. Det vil komme om det er noe interesse for et slikt opplegg.

Konklusjon

Du kan delta på fjellet lørdag og på kurs Dombås søndag, eller du kan delta på lufta lørdag og på Teams søndag. Du velger aktivitetsnivå og involveringsgrad, men her er det muligheter for alle til å engasjere seg.

fra øvinga i vinter.

presseoppslag i Vigga fra sist.

Eg har skrive om krangelen om den nye brannstasjonen på Lesjaskog i lokalavisa Vigga. Saken er sett frå ei frivillig-perspektiv, og eg underteikna som Sambanteneste-medlem. Saka finst her: https://www.vigga.no/debatt/2020/11/04/Korleis-kan-ei-bygning-vera-viktig-22938017.ece

Lesarbrev LB4CD til Vigga og GD nov 2020

SBI kjem til å ha digipeater og crossbandutststyr på den nye brannstasjonen på Lesjaskog.

 

LB4CD

Packet Winlink. Flere brukere ønskes!

packet winlink

Du trenger: En PC med Winlink Express, og UZ7HO soundmodem software pt.105. Dette må være koblet til din 2m radio, f.eks via en Signalink USB lydkortmodem. Hvordan programmene settes opp finner du filer til på i vår Facebook-gruppe.

Nodene som er montert går nå fint på Innlandet, og vi har i det siste hatt stabil og fin forbindelse mellom Dombås og Gjøvik via 2m winlink-packet.

Dette styrker beredskapen vår i Innlandet.

Takk til alle involverte for arbeidet som er gjort.

2020: En milepæl for SBI.

2020 har så langt betydd tre skarpe aksjoner for Sambandstjenesten Innlandet. Alle tre aksjonene peker tilbake på et arbeid som har pågått de siste fem årene.

Vår første skarpe kommunale beredskapsaksjon var for Lesja og Dovre kommuner under utbruddet av koronapandemien i mars. Da fikk vi marsjordre fra beredskapssjefen i Lesja og Dovre om å iverksette og offentliggjøre våre planer for nødsamband i området. Tiltaket ble plukket opp av pressen og fikk omtale i GD.

Den andre skarpe aksjonen var på Politiets bestilling og gjaldt en leteaksjon sør om Trevatna etter en mann i juni. Aksjonen var vellykket, men dessverre med negativt funn. Politiet fikk den hjelpen av oss som de ønsket seg. Vi fikk øvd vår evne til å holde ut over tid og løse et konkret og skarpt oppdrag.

Den tredje aksjonen var også en leteaksjon, men denne gangen i Grimsdalen i Dovre. Det ble søkt etter en savnet kvinne fra tirsdag til fredag i uke 40. Mannskaper fra HV, Sivilforsvaret, NRH, Røde Kors og NRRL var i gang. I tillegg hadde Sea King, Politihelikopteret og Luftambulansen mange flytimer. Aksjonen endte fredag kveld med negativt funn.

Utsikt fra KO i Grimsdalen 2 Okt 2020

Aksjonene viser at vi klarer å stille opp med mannskap, utstyr og en arbeidsmåte/plan når vi blir spurt. Det er en milepæl, og viser at systematisk arbeid over tid lønner seg. Nå er det bare å øve og bygge videre.

Takk til alle involverte.

Ref. artikkel i Oppland Arbeiderblad.

Gateway med mast og antenne.

SBI har siden fredag formiddag vært involvert i en leteaksjon sør om Trevatna. Aksjonen ble avslutta i dag. Funn ble gjort 0924. Oppdragsgiver er Politiet Innlandet. Vi har levert forsterkning av nødnett med Gateway. Dette ble drifta med aggregat, batteri og antenne fra SBI.

Alle FORF-søsknene i Innlandet var godt tilstede sammen med Sivilforsvaret og Politiet. Det var et  godt samarbeid mellom alle involverte.

Takk for innsatsen til alle som bidro gjennom helgen!

HER KOMMER NY LISTE OVER RINGLEDER/INNSJEKKSANSVAR FRA OG MED 31.5 TIL OG MED 28.6.20. DETTE ER EN INNSJEKK SOM FOREGÅR ETTER LOKAL QST-LA SØNDAGER CA 20.30 NT PÅ INNLANDSNETTET. GJELDER FOR MEDLEMMER AV SAMBANDSTJENESTEN INNLANDET OG ANDRE I INNLANDSNETTETS NEDSLAGSFELT SOM ER MED I SAMBANDSTJENESTEN, NRRL.

SØNDAG 31.5 LB3LI Haakon

SØNDAG 7.6 LB3LI Haakon

SØNDAG 14.6 LA6FTA Gudleik

SØNDAG 21.6 LB3LI Haakon

SØNDAG 28.6 LB3LI Haakon

 

Årsmøtet for Sambandstjenesten Innlandet blir i år digitalt. Vi avvikler møtet via Microsoft Teams. Alle medlemmer har fått epost med lenke til møtet og relevante sakspapirer. Teknisk test klokka 18-19, for den som trenger det.

I tillegg til årsmøtet blir det medlemsmøte med 3 aktuelle innslag:

  1. Sambandsoppdrag i Lesja og Dovre. Hva er planen?
  2. DMR-repeater og handapparat.
  3. RMO-simuleringsprogram.

Vel møtt!