Hopp til innhold

Mandag 20.6.22 på ettermiddagen brøt det ut en stor skogbrann i Dovre kommune. Det er mest trolig togets bremsing - og gnister fra bremsingen som har antent tørr skog og mark i et bratt og ulendt område. Dette har vanskeliggjort slukningsarbeidet. I starten var brannmannskaper fra hele Nord-Gudbrandsdalen involvert, samt slukketog og mannskap fra BaneNor. Mandag kveld var to skogbrannhelikoptre på plass; ett fra Torp og ett fra Værnes. Det var helt nødvendig for å få kontroll.

I løpet av onsdag og torsdag  har brann blusset opp igjen på grunn av varmt vær og høy temperatur. I dag fredag har det vært mye mannskap i sving: lokale brannmannskaper, Sivilforsvaret  - Lom, Røde Kors, Bane Nor og helikopter. I tillegg var Sambandstjenesten Innlandet, NRRLs sporingstjeneste ønsket.

Den voldsomme skogbrannen har ført til at det har vært flere steinras, og det er risikofylt for mannskapet som driver manuelt slukkearbeid og bløtlegging av området langs Grindalsbekken, for å lage et brannhinder. Av taktiske - og sikkerhetsmessige hensyn er vår sporing ønsket. Innsatsleder har oversikt, og det samme har mannskapene som kan se hvor de elv og andre grupper er i terrenget.

Vi er to mann som drifta lørdagen, LB4GH Torkell har tatt hovedstøyten og LB4CD har bistått. Lørdagens vaktplan er klar, og dette innlegget blir oppdatert lørdag 25.6.22 på kvelden.

Her er noen inntrykk så langt:

skjermbilde aprs.no 1056, 24.06

Dronebildene er tatt av Truls Telle.

Innlandet droneberedskap.

Foto: LB4CD

Foto: LB4CD

Sambandstjenesten Innlandet favner omtrent 30 radioamatører over hele Innlandet. Aktiviteten varierer. Det er viktig å huske at vi først og fremst har et operativt formål. I Nord-Gudbrandsdalen har vi hatt høy operativ aktivitet så langt i første halvedel av 2022 med 1 skarp aksjon og 3 øvelser. Vi flyter på arbeid som er lagt ned og kontakter som er knytta over tid.

Januar: Uværet Gyda - skarp aksjon Lesja og Dovre.

Februar: Øvelse Hjerkinn. Vi leverte sporing og samband, stor samvirkeøvelse med mange aktører.

Februar: Øvelse Reinheimen vest. Vi leverte sporing for RK.

Mai: Skogbrannøvelse med Midt-Gudbrandsdal brannvesen og Sivilforsvaret.

Til medlemmer og grupperinger rundt om: Ikke sitt på gjerdet og vent - ta initiativ til en øvelse. Det kan være lurt å ha små interne øvelser, før man blir med på noe større sammen med andre.

Jeg vil også oppfordre enkeltmedlemmer til å møte opp på øvelser som blir annonsert. Det er god læring. Nivået på oppgaver tilpasses den enkelte.

Vi blir ikke bedre enn det vi øver på.

 

Fotograf: LB9UE, Tom Erik.

SBI stilte med 5 mannskaper på skogbrannøvelse i Fåvang tirsdag 31.5 klokka 1700-2200. Samvirke med Midt-Gudbrandsdal brannvesen, Sivilforsvaret og Sanitetskvinnene.

Vi leverte DMR-samband og sporing.

Øvingsledelsen spilte utfall nødnett, og at vårt samband skulle overta. Det gikk meget bra, og DMR-repeateren vår dekket hele området. Sivilforsvaret kommenterte under evalueringen at lyden og kvaliteten på vårt samband var bedre enn Nødnettet i området. Vi hadde en Hytera-repeater på batteridrift og 18 håndapparater ute. Antenna var ei DiamondX-30, omtrent 5 meter over bakken i ei alumast. Masta var festa i en stor tripod. Et godt portabelt system.

Vi hadde ute 11 trackere ute, 9 stk Sainsonic AP 510 på personell i to ulike brannområder, samt  2 Byonics AIO på ATV og kjøretøy.

En trivelig og vellykka øvelse.